сряда, 20 август 2014 г.

Свежа торта

            През лятото рядко се сещам за торта, но има една рецепта, която с радост приготвям, защото тортата е лека и свежа. Предлагам ви рецептата:

За блата:
3 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
сока и кората на половин лимон
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно.

За крема:
500 г цедено кисело мляко 
250 мл сладкарска сметана
1 ч.ч. пудра захар
сока на половин лимон

За сиропиране:
1 ч.ч. ягодов сок

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват леко с дървена лъжица и постепенно към тях се добавят останалите продукти. Полученото  гъсто кексово тесто се изсипва в тава с хартия за печене и се пече на 180 - 200 градуса 30 - 40 мин. След като се охлади блата се разрязва на две части, за да се получат два. 

Цеденото кисело, пудрата захар и лимоновият сок се разбъркват добре и към тях се добавя разбитата сметана. Внимателно се разбърква, за да се получи хомогенна смес. Блатовете леко се сиропират/аз използвах сока от компот от ягоди/, след което се слепват с полученият крем. 
Тортата се поръсва със настърган шоколад с ягоди.  


Опитайте и вие! Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още приумици