петък, 3 октомври 2014 г.

Ябълков щрудел


Есен
/Райко Кирилов/

Есен иде 
и листата падат.
Ябълки и круши
сладък сок наляха.
Чушки червенушки
вече наедряха.

Няма ли го вече
парещото сленце?
Северняк задуха,
оголяха клони.
Над гората глуха
ситен дъжд се рони.


Есен е... Мека, топла и слънчева. Е, случва се и да се поразсърди, че е изгубила пантофката си, та започва да лее сълзи, но... така става пъстра, сребърно-мъглива, тънко-хладна и красива. 
Обичам есента заради цялата й пъстра премяна, заради прохладата и заради даровете, които ни дава... ябълки, круши, тикви и какво ли още не... А от тях най-много обичам ябълките. Жълти, зелени, червени, сладки, кисели, трапчиви, преседливи, сурови, печени, консервирани, с мед, с мляко, във вино... Ябълки! Вкусни и много полезни. 
Ето и една рецепта с този вкусен и полезен плод. Рецепта, която рядко приготвям, но с много старание и любов.


Продукти:
4 големи ябълки 
4 с. л. захар
1 ч. л. канела
сока на половин лимон
1 кг бутер тесто
1 белтък


Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват, почистват се от сърцевината и се нарязват на кубчета. Поръсват се със захарта, канелата и лимоновия сок. Разбъркват се и се оставят, докато се приготви основата.
Половината от бутер тестото се слага в тава с хартия за печене. Надупчва се на няколко места, за да не се надигне много. Другото парче се нарязва на ленти и 4 от тях се слагат в краищата на големия правоъгълник и по стените на тавата. Залепват се с разбит белтък или вода. Леко се запича на силна фурна. Когато започне да става златисто тестото се изважда и в средата му се разстилат ябълките. Разпределят се равномерно. А отгоре се украсява с останалите ленти бутер тесто. Пече се до златисто още около 20-30 мин. Когато се извади от фурната може да се поръси с пудра захар.


Опитайте! Да ви е сладко! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още приумици