Е, днес е неделя, вече не съм дете, но спомените остават и реших да им се отдам.
Навън е слънчев зимен ден, всичко е покрито със сняг, улиците са пусти, а вкъщи камината бумти и се носи аромата на бабините сладки...
Рецептата за тези вкусни сусамки е много лесна, а името им идва от това, че самите сладки се поръсват със захар и сусам.
Продукти:
500 г брашно
250 г свинска мас, маргарин или масло
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода или бакпулвер
1 ванилия
3 бурканчета /300 мл/ сладко или мармалад
Брашното и маста /маргарина/ се претриват до получаването на трохи. После се добаватят последователно останалите продукти и се замесва меко, гладко тесто. Ако е нужно се добава още брашно. Тестото се раздела на 6 еднакви топки. Всяка се разточва и се полага в поръсена с брашно тава. Намазва се със сладко по избор и отгоре се слага другата разточена топка.
Надупчват се с вилица, за да не се надигат много, намазва се с кисело мляко и се поръсва със сусам и захар.
Пече се на умерена фурна до гоовност.
След като се изпече веднага се нарязват на квадрати или ромбове и се изваждат от тавата.
Да, от тази доза се получават три тави ароматни и скусни сусамки.
Опитайте!
Сигурна съм, че ще ви харесат!
Да ви е сладко!
Много интересна рецепта! Не съм срещала и не е трудна! Поздрави, Вили!:)Усмивки:)
ОтговорИзтриванеТака е, Цвети! Рецептата е банатска и приготвят тези сладки само в с. Бърдарски геран. Не е сложна за изпълнение, а и получените сладки са много вкусни! Опитай да си ги направиш, няма да съжаляваш! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки от мен!