Ето каква домашна лютеница си направихме тази година:
10 кг червени чушки "Капия" /хубави, месести, сорт по избор/
5 кг домати "Рома" /сорт е по избор/
1 не много голяма глава чесън
200 г захар
40 - 60 г сол /на вкус/
300 - 400 мл олио
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. кимьон
1 ч. л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
Чушките се пекат, белят се и се почистват от семената. Смилат се с машинка за месо.
Доматите се пекат, белят се и се смилат с машинка за отстраняване на семената.
Смесват се и се варят до получаване на желаната гъстота. По време на варенето се добавят захарта и солта. Когато лютеницата е готова, преди да се свали от огъня се добавя загрятото предварително олио. Разбърква се добре до усвояването му и тогава се добавят подправките и счукания чесън.
Пълни се в бурканчета и се стерилизира 10 мин.
Получи се вкусна лютеница, с която да мажем филийките топъл хляб.
Опитай и ти, за да ти е сладко в студените зимни дни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар