петък, 21 август 2015 г.

Лютеница

    Едва ли има някой, който да не обича лютеница. Едва ли има и семейство, което да си няма своя собствена рецепта, по която да приготвя домашна лютеница. Е, и ние обичаме лютеница, но всяка година променяме по нещо в рецептата.




   
    Ето каква домашна лютеница си направихме тази година:

10 кг червени чушки "Капия" /хубави, месести, сорт по избор/
5 кг домати "Рома" /сорт е по избор/
1 не много голяма глава чесън
200 г захар
40 - 60 г сол /на вкус/
300 - 400 мл олио
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. кимьон
1 ч. л. индийско орехче



    Начин на приготвяне:

    Чушките се пекат, белят се и се почистват от семената. Смилат се с машинка за месо.
Доматите се пекат, белят се и се смилат с машинка за отстраняване на семената.
Смесват се и се варят до получаване на желаната гъстота. По време на варенето се добавят захарта и солта. Когато лютеницата е готова, преди да се свали от огъня се добавя загрятото предварително олио. Разбърква се добре до усвояването му и тогава се добавят подправките и счукания чесън.
    Пълни се в бурканчета и се стерилизира 10 мин.


    Получи се вкусна лютеница, с която да мажем филийките топъл хляб.


Опитай и ти, за да ти е сладко в студените зимни дни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още приумици