вторник, 23 юли 2013 г.

Сиропирана баница

Рядко правя тази баница... трудоемка е и изисква много време... но... днес я направих и сега ще й се насладим.

А рецептата е от моя край - Врачанския. В с.Търнава й казват "Сладка баница", а в с. Бърдарски геран "Розички". Различното е, че в Бърдарски геран я приготвят с орехи и канела, а в Търнава може и със сирене, и пак я сиропират. Аз много я обичам така - със сирене и сиропирана,  но само аз я ям, така че... не я правя често, защото не ми е приятно да си я хапвам сама. Правя я с орехи и канела.

Ето и рецептата:

1 кубче мая, 
50 мл хладка вода, 
1 с.л. захар, 
250 мл лимонада, 
3 яйца, 
1 ч.л. сол, 
олио за намазване,  
брашно за меко тесто. 
Плънка:
1 ч.ч. смлени орехи, 
1ч.л. канела.
Сироп:
 1 1/2 литра вода, 
750 г захар

Замесвам меко тесто. Разделям го на 6 топки. Всяка  разточвам възможно най-много и най-тънко. Намазвам  с олио и  ръся орехи. Три оби се редят една върху друга.  Навивам на стегнато руло и  режа напречно розички. Повтарям същото и с другите три топки - разточвам, намазвам, ръся орехи, навивам, нарязвам. 
Подреждам розичките в намаслена тава и пека в умерена фурна. 




Когато баницата се охлади я заливам с горещия сироп.



Чудна е за следобедна закуска или за кафето... 
Опитайте!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още приумици