А рецептата е от моя край - Врачанския. В с.Търнава й казват "Сладка баница", а в с. Бърдарски геран "Розички". Различното е, че в Бърдарски геран я приготвят с орехи и канела, а в Търнава може и със сирене, и пак я сиропират. Аз много я обичам така - със сирене и сиропирана, но само аз я ям, така че... не я правя често, защото не ми е приятно да си я хапвам сама. Правя я с орехи и канела.
Ето и рецептата:
1 кубче мая,
50 мл хладка вода,
1 с.л. захар,
250 мл лимонада,
3 яйца,
1 ч.л. сол,
олио за намазване,
брашно за меко тесто.
Плънка:
1 ч.ч. смлени орехи,
1ч.л. канела.
Сироп:
1 1/2 литра вода,
750 г захар
Замесвам меко тесто. Разделям го на 6 топки. Всяка разточвам възможно най-много и най-тънко. Намазвам с олио и ръся орехи. Три оби се редят една върху друга. Навивам на стегнато руло и режа напречно розички. Повтарям същото и с другите три топки - разточвам, намазвам, ръся орехи, навивам, нарязвам.
Подреждам розичките в намаслена тава и пека в умерена фурна.
Когато баницата се охлади я заливам с горещия сироп.
Чудна е за следобедна закуска или за кафето...
Опитайте!
Няма коментари:
Публикуване на коментар