понеделник, 27 януари 2014 г.

Зелник

Понякога, когато ми е нервно или напрегнато, търся спасение не само с книга, но и в кухнята. Та днес реших да се успокоя, като приготвя един зелник.


За тестото:
4 яйца, 
4 с.л. кисело мляко, 
4 с.л. олио, 
1 с.л. захар, 
1 ч.л. сол, 
1 пакетче суха мая, 600 мл топла вода
 и брашно за меко тесто. 
Правя това тесто за първи път и много ми хареса. Получи се меко, леко и бързо втаса на топличко до печката. 

За плънката:
2-3 глави лук се запържват с шепа пръжки /свински/ и нарязана на ситно 1 кисела зелка. Добавят се черен пипер, чубрица и червен пипер. Задушава се до поомекване на зелето.


Разточваме тестото, нанасяме плънката, навиваме, оставяме да втаса втори път и печем до готовност. 

Това е!  Отдавна не бях правила някаква пълнена пита. А тази стана чудесна. С домашно червено винце ще е супер... Наздраве!


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още приумици