За блата:
3 жълтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода или 1 бакпулвер, сока и кората от половин лимон, около 2 ч.ч. брашно.Печем блата на 180-200 градуса.
За кайсиевото сладко:
1 ч.ч. захар се карамелизира и в нея се изсипват 2 ч.ч. кайсии, нарязан на дребно или на половинки /аз ги нарязах на дребно, защото кайсиите са твърди и по-сухи, а исках да получа и повече течност/
За крема:
4 белтъка се разбиват на сняг и към тях се прибавя на тънка струйка гъст сироп /горещ/ от 360 г карамелизирана захар и 100 мл вода.
За крем "Тофи":
120 г захар, 50 г масло, 50 мл течна сметана ( растителна), 100 г натурален шоколад. /Карамелизираме захарта, отдръпваме от котлона и изчакваме да се охлади
малко за около минутка. Добавяме маслото и бъркаме енергично, докато се
хомогенизира, като периодично връщаме на огъня. След това добавяме и
сметаната, и по същия начин бъркаме, докато стане хубава еднородна
течност. Сваляме от огъня и изчакваме да се охлади толкова, че да се търпи при
допир. Натрошаваме вътре шоколада и разбъркваме, докато се разтопи. Охлаждаме за около час в хладилника, за да се стегне сместа./
Сглобяваме тортата и я оставяме за около 2 часа в хладилника.
Опитайте! Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар