четвъртък, 18 юли 2013 г.

Торта с кайсии





За блата: 
3 жълтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода или 1 бакпулвер, сока и кората  от половин лимон, около 2 ч.ч. брашно.
Печем блата на 180-200 градуса.



За кайсиевото сладко: 
1 ч.ч. захар се карамелизира и в нея се изсипват 2 ч.ч. кайсии, нарязан  на дребно или на половинки /аз ги нарязах на дребно, защото кайсиите са твърди и по-сухи, а исках да получа и  повече течност/

За крема: 
4 белтъка се разбиват на сняг и към тях се прибавя на тънка струйка гъст сироп /горещ/ от 360 г карамелизирана захар и 100 мл вода.



За крем "Тофи": 
120 г захар, 50 г масло, 50 мл  течна сметана ( растителна), 100 г натурален  шоколад. /Карамелизираме захарта, отдръпваме от котлона и изчакваме да се охлади малко за около минутка. Добавяме маслото и бъркаме енергично, докато се хомогенизира, като периодично връщаме на огъня. След това добавяме и сметаната, и по същия начин бъркаме, докато стане хубава еднородна течност. Сваляме от огъня и изчакваме да се охлади толкова, че да се търпи при допир. Натрошаваме вътре шоколада и разбъркваме, докато се разтопи. Охлаждаме за около час в хладилника, за да се стегне сместа./

Сглобяваме тортата и я оставяме за около 2 часа в хладилника. 





Опитайте! Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още приумици