вторник, 4 юни 2024 г.

Хляб от червена леща

     Обичам да експериментирам в кухнята и да изпробвам нови рецепти или да създавм ястия по мой вкус. Отдавна разглеждам рецепти за хляб от червена леща. И днес се реших да направя едно такова хлебче и аз. 

    Подготвих продуктите и установих, че нямам бакпулвер. А рецептата, която избрах да изпробвам е с бакпулвер. Но се сетих, че имам мая. Сетих се и друго - че гледах и няколко чуждестранни рецепти, в които се слагаше мая. И така, ето моята рецепта:

  • 1 пакет - 500 г червена леща
  • 20 г жива мая
  • 1/2 ч. ч. топла вода
  • 1 ч. л. захар
  • 1/2 ч. ч. олио
  • 3 яйца
  • 1 ч. л. сол
  • черен пипер
  • щипка чубрица
  • 1 ч. л. готова подправка за месо за скара
    Както е описано и в други рецепти, накиснах лещата от вечерта на предния ден. Разтворих маята със захарта в половин чаена чаша с топла вода. Сложих всичко в купа и пасирах. Стори ми се, че сместа стана доста течна, но след печене на 180 градуса за 50 минути, резултата ми хареса. 


    Получи се чудно хлебче - плътно, добре изпечено, ароматно и много вкусно. 
    А следващият път ще експериментирам с други подправки за различен вкус и аромат.


    Опитай и ти! Да ти е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още приумици