неделя, 13 януари 2013 г.

Сусамки - бабините сладки

              Обичам зимата с белите преспи, с тишината и спокойствието по улиците, с аромата на канела около Коледа, с аромата на печено свинско в новогодишната нощ и с аромата на бабините сладки, които приготвяхме всяка събота, когато бях дете, във ваканция, на село...най-хубавото село... Бърдарски геран. Мили спомени, които топлят душата ми и винаги ще нося в сърцето си.

         Е, днес е неделя, вече не съм дете, но спомените остават и  реших да им се отдам.

        Навън е слънчев зимен ден, всичко е покрито със сняг, улиците са пусти, а вкъщи камината бумти и се носи аромата на бабините сладки... 

          
        Рецептата за тези вкусни сусамки е много лесна, а името им идва от това, че самите сладки се поръсват със захар и сусам.

Продукти:

500 г брашно
250 г свинска мас, маргарин или масло
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода или бакпулвер
1 ванилия
3 бурканчета /300 мл/ сладко или мармалад


              Брашното и маста /маргарина/ се претриват до получаването на трохи. После се добаватят последователно останалите продукти и се замесва меко, гладко тесто. Ако е нужно се добава още брашно. Тестото се раздела на 6 еднакви топки. Всяка се разточва и се полага в поръсена с брашно  тава. Намазва се със сладко по избор и отгоре се слага другата разточена топка.
    

 
 

            Надупчват се с вилица, за да не се надигат много, намазва се с кисело мляко и се поръсва със сусам и захар. 
        Пече се на умерена фурна до гоовност.

  
  
  

           След като се изпече веднага се нарязват на квадрати или ромбове и се изваждат от тавата.


 
               Много са вкусни и ароматни. А сладкото, което аз използвах е сладко от пъпеши, сладко от кайсии и сладко от дюли. 

              Да, от тази доза се получават три тави ароматни и скусни сусамки.




 Опитайте! 
Сигурна съм, че ще ви харесат! 
Да ви е сладко! 










Още приумици